A trecut ceva timp de cand nu am mai scris si am hotarat sa revin in viata Monoclului. Tare dor imi era de el. Cu aceasta revenire, mi-am propus sa va povestesc despre scenariul de viata, plus cateva hinturi sa vi-l descoperiti pe al vostru.
Scenariul de viata este un pattern de functionare pe care il dezvoltam cu totii in prima parte a vietii si tindem sa il repetam sau sa ne ghidam dupa el la maturitate, in cea mai mare masura in mod inconstient. Se formeaza in urma experientelor pe care le traim in perioada copilariei, atat cele negative, cat si cele pozitive. Este practic o poveste a vietii noastre conturata de cand ne nastem, adaptata in adolescenta si dusa mai departe in perioada adulta.
Pana aici toate bune. Problema este insa ca la maturitate, tindem sa actionam inconstient pe baza scenariului nostru, care a fost schitat cand eram copii. Dorinta noastra atunci cand traim o experienta, este ca aceasta sa aiba finalul pe care l-am construit atunci.
Un scenariu de viata constientizat, aduce in viata noastra posibilitatea de a ne dezvolta personal si de a creste. Acest lucru este necesar pentru a putea fi stapani pe finalul povestilor noastre, asa cum avem nevoie in prezent, nu asa cum am invatat ca ar trebui sa se intample in copilarie.
Scenariul de viata poate fi descoperit printr-un exercitiu simplu: gandeste-te care este cartea/filmul/poezia/piesa ta preferata de acum sau din copilarie. Noteaz-o pe o foaie.
Dupa ce ai descoperit titlul, detaliaza putin actiunea principala si descopera care este personajul tau preferat.
- Ce i se intampla personajului tau?
- Semanati? Daca da, din ce puncte de vedere?
- Are legatura ce i se intampla lui cu experientele tale si ale familiei tale?
- Cum te simti cand te gandesti la personaj?
- Ce valori are acesta? Se identifica cu valorile tale?
Povestile sunt o punte catre inconstient. Cu ajutorul lor putem descoperi foarte multe lucruri ascunse bine in noi, in spatele rezistentelor pe care le dezvoltam pentru ca nu ne-a fost permis sa ne exprimam, sau pur si simplu am invatat ca ”asta nu se face”.
Va doresc sa va descoperiti scenariul si sa capatati control asupra lui, sa il modificati asa cum va este de folos in prezent si sa lucrati cu el pentru a va lua viata in propriile maini.