Stress less and live more. Ce putere mare au cuvintele, ma gandeam astazi ca prin simpla rostire a unei propozitii optimiste ii inducem creierului o stare mai buna. Stresul este una dintre marile probleme ale secolului, iar din cate observ eu, oamenii dau vina pe el pentru aproape tot ce li se intampla. In acest sens, mi-ar placea sa va insirui cateva actiuni pe care sa le puneti in miscare atunci cand simtiti ca ati obosit mental sau fizic, ori atunci cand nu prea mai zariti lumina de la capatul tunelului.
1. Invatati sa respirati. Este foarte important, stiu ca se vorbeste mult despre asta, insa de cate ori ati pus in aplicare ceea ce ati auzit despre respiratie? Corpul omenesc are nevoie de foarte mult oxigen. In medie, omul adult inspiră de fiecare dată cam 1/2 litru de aer. Dacă respiră cam de 14 ori pe minut, el primeşte 6,5 litri de aer pe minut. Plămânii inspiră circa 16,8 până la 28 metri cubi de aer zilnic. Un adult are nevoie de un spaţiu pulmonar cam la fel de mare cât este suprafaţa unui teren de tenis de câmp.
Cum respiri corect? (10 minute pe zi)
a. Inspiră aer pe nas în timp ce numeri până la 4.
b. După o pauză de o secundă, expiră încet atât cât numeri până la 12.
c. Prelungeşte timpul de inspiraţie cât numeri până la 5 şi de expiraţie până la 15.
Daca vreti sa aflati mai multe despre acest subiect, va invit aici.
2. Contactul prin atingere.
Contizolul este hormonul pion in materie de stres. El creste nivelul zaharului din sange, iar andrenalina sporeste depozitele de energie. Este demonstrat stiintific faptul ca atunci cand avem contact cu alta persoana, creste nivelul oxitocinei (hormonul iubirii) si ne ofera incredere, ne reduce presiunea circulatiei sangelui, reduce anxietatea si ne da o stare de bine. Oamenii inca de la nastere au o nevoie naturala de afectiune exprimata si prin atingere sau contact fizic.
3. Inlocuieste cuvintele urate cu unele frumoase.
Mie mi s-a intamplat asta in trafic. Dupa cateva injuraturi bune pe zi, mi-am dat seama ca imi schimbam singura starea de bine pentru ca ma enervam si vorbeam urat. La inceput am constientizat ca aducand in fiecare zi un aport de nervi in viata mea, voi avea de pierdut. Din acel moment, mi-am propus ca de fiecare data cand un sofer este neatent sau imi vorbeste urat sa rad sau zic ceva de genul: “saracul, imi pare rau pentru el”, “probabil ai avut o zi nasoala, te iert”, “esti doar nefericit, ce pacat!”. Nu va imaginati senzatia, va rog din suflet sa incercati.
4. Fa-ti cate un plan pentru fiecare zi.
Sa nu aveti senzatia ca rostul unui to do list este doar evitarea uitarii. Un plan clar cu obirctive de atins in fiecare zi iti poate schimba viata. Eu nu as mai putea sa functionez fara si va explic de ce: atunci cand ii dam o sarcina creierului si o duce la bun sfarsit, el produce dopamina, hormonul fericirii. In plus, la sfarsitul zilei, lunii, anulului, poti vedea clar cate lucruri ai realizat si te poti celebra cu aceasta ocazie!
5. Pune pauza atunci cand ai nevoie.
Evita sa amani, daca simti nevoia sa iti iei o mica pauza, fa-o. Timpul este al tau si modul in care il administrezi te priveste doar pe tine. Oboseala intotdeauna ofera semne, prin starea ta fizica si mentala iti poti da seama cand ai nevoie de odihna. Daca ai chef doar sa stai pe canapea sau sa te intinzi in pat fara sa faci nimic, ofera-ti acest privilegiu fara a te simti vinovat.