Un subiect care este prezent, este atat de prezent in viata noastra! Frica de moarte insa, are o putere magica de camuflaj. Ne ascundem dupa infinite tertipuri pentru a incerca sa evitam inevitabilul si pentru a nu trada teama, anxietatea care vine la pachet .
De cele mai multe ori nici nu constientizam ca aceasta este de fapt frica noastra.
Am intalnit clienti in cabinetul meu, care au prezentat diverse probleme: temeri, simptome psihologice, stari de neliniste, cautarea sensului vietii, cosmaruri, etc., la baza carora de fapt se afla anxietatea mortalitatii. Ideea ca dupa nastere urmeaza cresterea, apoi descresterea si moartea, ne inspaimanta pe toti.
Mie imi place foarte tare abordarea lui Irvin Yalom (profesor de psihiatrie la Unifersitatea Stanford, Psihoterapeut si Doctor in Psihiatrie, autor a multor carti foarte utile pentru oricine), referitoare la moarte. Va recomand cartea lui: Privind soarele in fata, unde explica urmatoarele:
Ideea mortii apare chiar din perioada copilariei, cand vedem frunzele uscandu-se, cimitire, parinti in doliu in urma mortii bunicilor. Copiii isi pun intrebari, dar de cele mai multe ori raman la fel de tacuti precum parintii lor, pentru ca acesta este exemplul pe care il primesc. In cazul exprimarii fricii, nelinistii sau preocuparii despre moarte, parintii se grabesc sa ii linisteasca, devin stanjeniti si cauta sa ii aline cu povesti despre rai, viata eterna sau reinviere.
In perioada adolescentei ideea mortii revine. Este cautata prin senzatii tari uneori, filme, muzica, unii chair incearca sa o sfideze prin gesturi extreme. Odata cu trecerea anilor, adultii incep sa se preocupe de copii si cariera, amintindu-si cu amar de moarte cand raman din nou singur si puii le pleaca din cuib.
Ti s-a intamplat si tie?
Sa te sperie ideea de sfarsit pana in veci? Sa simti un gol in stomac atunci cand te gandesti ca nu vei mai fi si ca tot ce ai va pieri? ca amintirile tale si toate experientele nu vor mai fi cu tine, ca toate se vor evapora odata cu aparitia mortii? Pana la urma exista ceva stabil si care sa dureze? Exista un suflet nemuritor? Ti-a fost vreodata frica de ceva, dar nu ai stiut de ce anume? Ti-au transmis visele tale reactii referitoare la moarte?
Ce facem cu moartea?
Pentru ca avem intotdeauna de ales. In fiecare zi contribuim cu ceva in viata noastra.
De-a lungul timpului, au existat foarte multi filosofi care au abordat frica omniprezenta despre care vorbesc. ideile pot fi cu adevarat salvatoare atunci cand ne framanta constiinta asupra inevitabilului.
Epicur are o teorie foarte interesanta, el chiar a anticipat viziunea contemporana asupra inconstientului. El a subliniat ca de multe ori la indivizi rigizi, obsedati de acumulare de avere, putere, titluri, preocuparile legate de moarte sunt mascate de aceste avutii.
In incercarea lui de a scapa de anxietatea mortii, a formulat o serie de argumente pe care le voi dezbate pe scurt:
- Mortalitatea sufletului: daca suntem muritori si sufletele noastre mor, nu avem de ce sa ne temem in privinta vietii de apoi, nu vom avea regrete atata timp cat constiinta noastra nu va mai exista.
- Moartea nu inseamna nimic pentru noi, pentru ca sufletul este muritor si piere in momentul mortii. De ce sa ne temem de moarte, daca nu o putem percepe cand se intampla?
- Argumentul simetriei: starea noastra de dupa moarte, este acceasi cu cea dinainte sa ne fi nascut.
O alta idee pe care am gasit-o foarte puternica este transmiterea prin unde de influenta. Imaginati-va ca sunteti un lac si tot ce faceti in viata are consecinte, lasa unde pe imaginea apei. Aceste unde le construim pe parcursul vietii si ne ajuta sa ne simtim impacati cu ideea mortii, pentru lucrurile pe care le lasam in urma. Spre exemplu, lasam in urma oamenii apropiati carora le-am schimbat viata, lasam momentele si amintirile din sufletele celor care au trait experiente cu noi, lasam viata daca avem copii, lasam tot ce am facut. Fiecare miscare din apa lacului transmite unde.
Acum, te invit sa te intrebi?
Ce ai schimba? Ce ai face diferit? Care sunt regretele?
Ce ar fi fost daca?
Cum poți trăi acum, astfel încât să nu acumulezi regrete?
Ce poți să schimbi la viața ta?
Exercitiu: Proiectează-te peste 1 an si observă ce noi regrete ar putea sa apară în timpul acesta?
So, until netx time… #stayperfectlyimperfect!
Photo credits: https://ro.pinterest.com/
http://www.selfgrowth.info/WDF-6917.html
impressive blog.
regard
Dealswithin.com
Couponsvolcano.com